Deze afstandsmaatregel heeft een enorme impact op onze maatschappij. In wachtkamers van ziekenhuizen werd het aantal gelijktijdig aanwezige personen de limiterende factor. Een nieuwe roostermethode maakt het mogelijk om alle afspraken doorgang te laten vinden, waarvan zoveel mogelijk fysiek, binnen de beperking van de capaciteit van de wachtkamers.
Anderhalvemetersamenleving was in het coronajaar 2020 het Woord van het Jaar. Deze afstandsmaatregel heeft een enorme impact op onze maatschappij. In wachtkamers van ziekenhuizen werd het aantal gelijktijdig aanwezige personen de limiterende factor. De reductie van het beschikbare aantal wachtplaatsen had directe gevolgen voor het mogelijke aantal fysieke afspraken. Een deel van de afspraken werd daarom vervangen door digitale afspraken, of zelfs helemaal afgezegd. We ontwikkelden een roostermethode die het mogelijk maakt om alle afspraken doorgang te laten vinden, waarvan zoveel mogelijk fysiek, binnen de beperking van de capaciteit van de wachtkamers.
Geïnteresseerd in het volledige artikel? Lees het hier.
ARTIKEL INFORMATIE
STAtOR 2021 nr. 4 pagina 10-14
AUTEUR INFORMATIE
Sander Dijkstra (s.dijkstra-1@utwente.nl), Maarten Otten (j.w.m.otten@utwente.nl), Gréanne Leeftink (a.g.leeftink@utwente.nl) en Richard Boucherie (r.j.boucherie@utwente.nl) zijn verbonden aan het Center for Healthcare Operations Improvement and Research (CHOIR) van de Universiteit Twente. Op basis van toonaangevend wetenschappelijk onderzoek en in nauwe samenwerking met de praktijk ontwikkelt en implementeert CHOIR logistieke oplossingen in de zorg.
Bas Kamphorst (bas.kamphorst@rhythm.nl) werkt bij Rhythm BV, de spin-off van CHOIR. Rhythm maakt opgedane kennis op gebied van zorglogistiek breder toegankelijk door begeleiding van zorgaanbieders in capaciteitsmanagement en opleiden van zorgprofessionals in zorglogistiek.